Ομιλία της καςΕύας Μελά στην τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Θωμά Μώλουστον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεγάρων ‘’ Ο ΘΕΟΓΝΙΣ’’ ’ στις 20 Φεβρουαρίου 2010

theognis

Είναι μεγάλη τιμή για μένα σήμερα να βρίσκομαι εδώ γιατί το θωμά το Μώλο τον γνώρισα τα τελευταία 30 χρόνια . Τον γνώρισα στο Επιμελητήριο, τον γνώρισα στους συνδικαλιστικούς αγώνες, τον γνώρισα χωρίς ποτέ να φανταστώ και ευχαριστώ προσωπικά το Σύλλογο και τα παιδιά του την Ιωάννα και τον Σπύρο για αυτή την κίνηση που κάνουνε σήμερα, χωρίς ποτέ να φανταστεί κανείς το μέγεθος του Θωμά του Μώλου.

Βλέποντας αυτόν το σεμνό γίγαντα, αυτόν τον καλοκάγαθο άνθρωπο με τα γλυκά μάτια που ποτέ δε μίλαγε για τον εαυτό του, που πάντα μίλαγε με υπερβολική αγάπη, με μεγάλη αγάπη γιααυτό που λέει το έργο του ‘ Θέλω να ζήσω για τη ζωή που αγωνιζότανε σε όλα τα επίπεδα . Μας το είπε και ο φίλος του για τη συμμετοχή του στην Αντίσταση, για τις φυλακές και τις εξορίες. Πιστεύω ότι ο Θωμάς ο Μώλος κάποια μέρα θα πάρει τη θέση που του πρέπει στην Ιστορία αλλά ζούμε σε ένα σύστημα σκληρό και άδικο που διοικείται από τους νόμους της αγοράς και δε διοικεί το ήθος. Η εμπορευματοποίηση της τέχνης – Η Αθηνά Σχινά το ξέρει – και κυρίως αυτό που συμβαίνει γύρω μας δηλαδή να κυριαρχεί ότι προβάλλεται μέσα από την εμπορευματοποίηση αυτή ,από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από το εάν έχεις μπάρμπα στη Κορώνη, εάν έχεις διασυνδέσεις.

Αυτό είναι που αφήνει ανθρώπους με το ήθος του Θωμά του Μώλου στην αφάνεια. Αλλά ο Θωμάς ο Μώλος που διάλεξε αυτόν τον δρόμο κατέκτησε κάτι πιο σημαντικό ,να κάνει ουσιαστική καλλιτεχνική πράξη,να μην κάνει συμβιβασμούς. Και νομίζω ότι αυτή η έκθεση αποκαλύπτειπράγματα πρωτόγνωρα για μας, για όλους μας ίσως. Εγώ ,θέλω να πω δυο λόγια, αν μου επιτρέψετε, είπε και ο κος Κατσούλης που μίλησε νωρίτερα για τον άνθρωπο Θωμά Μώλο, θέλω να πω ότι ο Θωμας Μώλος ασχολήθηκε με την ιστορία του ανθρώπου, με τον αγώνα του ανθρώπου για τη ζωή για τη νέα κοινωνία που πρέπει να αγωνισθούμε για να τη φέρουμε, για τα ιδανικά της Αντίστασης αλλά και τα σύγχρονα γεγονότα. Η πολυδιάστατηπροσωπικότητα του ,γλυπτική, ζωγραφική, βιτρώ, χαρακτική διέπεται πάντα από αυτήν την αγάπη στον άνθρωπο και από τη διάθεση να παλέψει το να αποκτήσει ο εργαζόμενος άνθρωπος τη θέση που του πρέπει στην κοινωνία. Τα έργα του για αυτό μιλάνε ,για τον καθημερινό άνθρωπο που όμως τον βάζει εξουσιαστή της ζωής.

Δε ξέρω, Ιωάννα, αν έχω άδικο αλλά αυτό αισθανθήκαμε βλέποντας την έκθεση και γνωρίζοντας και το Θ. Μώλο. Θέλω να πω ότι σαν αυτοδίδακτος ξεκίνησε να δουλεύει το ’52 αφού είχεπεράσει τα χρόνια της Κατοχής, της Αντίστασης και της Εξορίας και όπως ειπώθηκε Λήμνο ,Κεφαλονιά, Αβέρωφ πράγματα που αποτυπώνεται στα έργα του. Θα πρέπει να πω ότι ο ίδιος ο Θωμάς Μώλος είχε γράψει: ’Πιστεύω πως η Τέχνη πρέπει να διερευνά και να αναζητά την αλήθεια, να ανοίγει δρόμους για ένα καλύτερο μέλλον.’ Αυτά είναι λόγια του ίδιου του Θωμά του Μώλου. Επίσης θα πρέπει να τονίσω ότι χάρισε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας λίγο πριν πεθάνει δυο σημαντικά έργα, τη Μακρόνησο και την Εθνική Αντίσταση και φιλοδοξούμε αυτά τα έργα να είναι σε – φτιάχνεται αυτή τη στιγμή ένας χώρος που θα φιλοξενήσει το πολύ μεγάλο έργο του την Εθνική Αντίσταση – Το άλλο ‘ Η Μακρόνησος’ παρουσιάστηκε πέρσι στην Έκθεση για τα 90χρονα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας που έγινε στο Γκάζι και που θα πρέπει να σας πω προς μεγάλη έκπληξη και χαρά όλων μας ότι ο Θ. ο Μώλος λίγο πριν πεθάνει την επισκέφτηκε. Λοιπόν για να μη σας κουράσω πιστεύω ότι είναι ένα δίδαγμα ο άνθρωπος για το Θ. Μώλο, ότι οι αξίες οι ουσιαστικές και καλλιτεχνικές πρέπει ο δημιουργός να τις παλεύει αλλά και η κοινωνία να τις στηρίζει. Ξέρετε είναι δούναι και λαβείν, δεν είναι μονόδρομος.

Ο Θωμάς έκανε αυτό το έργο. Δεν πρέπει να το αφήσουμε να πάει χαμένο. Δεν πρέπει να το αφήσουμε γιατί εξαρτάται παρόλο.. Είναι αμείλικτη η πραγματικότητα. Το εμπόριο κυριαρχεί, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κυριαρχούν. Βρίσκονται κυριολεκτικά δημιουργοί και έργα στα αζήτητα και στα σκουπίδια γιατί δεν έχουν εμπορευματική αξία παρά την καλλιτεχνική τους διάσταση. Εδώ είναι ο ρόλος που μπορείνα παίξει ο καθένας μας σαν ενεργός πολίτης, σαν άνθρωπος στο να μην αφήσει αυτές τις αξίες να πάνε χαμένες και γιαυτό εμείςθα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια να γίνει χώρος που να πάρουν τη θέση που πρέπει αυτά τα έργα στην πόληπου τον τίμησε και τηντίμησε με τη ζωή του και τον αγώνα του. Ευχαριστούμε το Θωμά το Μώλο για τη στάση ζωής του, την αγωνιστική. Ήταν πάντα δίπλα στο Κ.Κ.Ε ,πρέπει να σας πω. Πάντα τηλεφωνούσε, έλεγε τις παρατηρήσεις του με το γλυκό και τον ήρεμο τρόπο του δήλωνε το παρόντου σε όλους τους αγώνες παρόλη την ηλικία του. Νομίζω σήμερα είμαστε στη μεγάλη στιγμή να μπορούμε να δούμε ένα μικρό μέρος της ανθρώπινης διάστασης ,της καλλιτεχνικής του Θωμά του Μώλου και να δώσουμε την υπόσχεση να συμβάλλουμε ο καθένας από τη μεριά του να φανεί αυτό το έργο ευρύτερα, με κάθε τρόπο.

Η κα Εύα Μελά είναι εικαστικός καλλιτέχνης Ζωγράφος –χαράκτριατ .Πρόεδρος ΕΕΤΕ ( Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας)
τ. Βουλευτής του Κ.Κ.Ε

error: Content is protected !!